Instagram

Öppna i Instagram

Energi och näring på naturlig väg

Vad är grejen med chiafrön egentligen?

 

Det här med vad man borde.

Kanske är du som jag?

Jag är ohjälpligt dålig på att motivera mig att göra saker bara för syns skull.

Ser jag inte meningen med något så gör jag det inte.

Och jag ids mycket sällan göra något bara för att uppfostran eller samhället (eller gymnasiets matematiklärare för den delen) sagt att man ”ska”.

Som att bädda sängen prydligt varje dag.

Som att sminka sig.

Som att förstå det reella behovet av att kunna räkna derivata.

Eller som att äta nyttiga saker.

Jag äter nu nyttiga saker, visst, men jag gör det inte för syns skull – för att bli smal, eller för att ”man ska äta nyttigt” – utan av en ganska pragmatisk anledning: att jag vill ha så mycket energi som möjligt, att använda till utflykter och samtal och roliga saker och att skapa saker jag tycker om.

Att jag vill orka.

Jag vill må gott och orka.

*

Och det får gärna vara enkelt att äta nyttigt.

Och det får gärna låta bli att smaka illa.

Och om det då till exempel finns ett litet frö som inte smakar något, som innehåller råmycket omega 3 och järn och kalcium och bra saker för kroppen, och som går bra att blanda med juice och mjölk och bär och kakao och goda saker – ja då är jag med!

Det är det jag vill ha.

Och det är chifrön jag pratar om.

 

Vad är grejen med chiafrön egentligen?

Chiafröna är en ursprungligen sydamerikansk bekantskap, odlade och ätna där i långa tider, och en stapelvara för såväl Aztekerna som Mayaindianerna. Gissningsvis av pragmatiska skäl även där – dels att de överhuvudtaget gick att odla där såklart, men också: näringsvärdet!

Som till exempel att 2 teskedar av de här små fröna innehåller mer omega 3-fettsyror än en portionsbit laxfilé. (Alltså – 2 teskedar! Mer än en laxfile! Det är bra grejer.)

Chiafrön stoltserar också med att innehålla sisådär 5 gånger mer kalcum än mjölk, 3 gånger mer järn än spenat, 21% protein (av en högkvalitativ sort med hela 18 av 20 aminosyror), och massvis av magnesium och andra bra mineraler.

Plus att det ger en jämnare blodockernivå.

Och bättre vätskebalans.

Och innehåller tre gånger mer antioxidanter än blåbär.

Jamen du hör ju.

Att ge allt det som bränsle till kroppen!

Det är grejen med chiafrön.

Och likaså är det anledningen till att de blev en direkt förälskelse för mig när jag upptäckte dem för en handfull år sedan.

Att det nu 2014 börjat ske en formlig chia-boom med chiapuddingar all over bloggosfären och instagram och tidningarnas receptsidor är ju bara strålande – det blir lättare att få tag i chiafrön för oss alla när de är trendiga och efterfrågan är stor.

Och en liten boost som kan ge näring och bra grejer så att kroppen får mer ork att vara glad och stark och upptågssugen – det önskar jag alla människor!

Dig med, såklart.

 

Okej, alltså – chia låter ju awesome! Men var får jag tag i chiafrön?

Chiafrön hittar du på burk eller påse i din närmsta hälsokostaffär, eller i riktigt välsorterade matbutiker. Eller, enklast för många: på internet! Min favorit är den prisvärda enkilospåsen från de kärleksspridande människorna på Råvarubutiken i Kivik. Då är fröna dessutom ekologiska. (Och den finns även i en nästan lika prisvärd 250 g-påse, för den som vill börja lite mindre.)

Visst, chiafröna kostar en del, men de används i små mängder och räcker långt. Och ser man till priset per mängd schysst näring så är det kanske inte mycket att knorra över.

 

Men sen då? Vad ska jag göra med dem?

Ja, chiafrön smakar inget, som sagt. Så de går exempelvis att strö över fil eller gröt eller flingor utan att det stör.

Men det kanske populäraste sättet att använda dem nuförtiden är att göra chiapuddingar. Chiafröna har nämligen vattenlösliga fibrer, vilket gör att de bildar en slags gelé när de kommer i kontakt med vätska.

Så, ta en kopp mjölk, smaksätt den med vanilj och honung och lite muskot och rivet apelsinskal, tillsätt ett par matskedar chiafrön och rör om och låt stå i en kvart och – voilá: du har en smakrik chiapudding att garnera med äppelbitar och kanel och äta som ett supernyttigt mellanmål.

Bara som ett exempel.

När jag under de senaste månaderna har guidat människor in i chiafrönas värld så har jag hållit mig just enbart till chiapuddingar, eftersom de är goda, enkla att göra och med oändliga variationsmöjligheter.

Här är tre av de recept jag brukar dela med mig av till de som är nyfikna:

 


 

Allra godaste sötaste lyxchiapuddingen
2 frukostpuddingar + 1 liten mellispudding

1,1 dl kokosmjölk
2,3 dl mandelmjölk
2 msk sötning (t.ex. honung, agavesirap eller kokossocker)
1 tsk vaniljpulver
1 dl chiafrön
runt 3,5 dl mangobitar (färska för extra lyx!)
+ valfri garnering, tex färska bär eller kokosflingor

Blanda samman mjölken, sötningen och vaniljen. Rör sedan i chiafröna,
och vispa runt lite så att de blandas väl. Låt stå i 5 min, rör sedan igen.
Låt stå ytterligare en stund – alltifrån 10 min till över natten i kylen.
Fördela i skålar eller glas, med mango i botten och garnering på toppen. Enjoy!

Receptet kommer ursprungligen från den här finfina endags-raw-utmaningen av Kris Carr och Gena Hamshaw.

 

Enkel banan-choklad-chiapudding
1 stor eller 2 små 

1/2 banan
1/2 – 1 msk kakao (gärna rå kakao, för extra energi)
2 dl vatten
0,7 dl chiafrön
+ valfri sötning, t.ex. honung, agave, stevia eller kokossocker
+ garnering: 1/2 banan, valfria bär, kokos, bipollen, kakao etc.

Mixa 1/2 banan med 2 dl vatten och kakao efter smak.
Rör sedan i chiafröna, och vispa runt lite så att de blandas väl. Låt stå i 5 min, rör sedan igen. Låt stå ytterligare en stund – alltifrån 10 min till över natten i kylen. Fördela i valfria skålar eller glas, och garnera med den andra halvan av bananen, valfria bär, och annat du tycker om, t.ex. kokos, bipollen, kakao, etc. Ringla eller strö över lite sötning efter smak. Klart!

 

Vaniljchiapudding med tranbärssås

Den strålande idén att kombinera vaniljchiapudding med fruktig och frisk tranbärssås kommer från en av mina favoriter: underbara Elenore Bendel-Zahn på Earthsprout.com.

Det fulla receptet (tillsammans med 29 andra lika goda) hittar du i hennes app 30 Raw, som ger chiapuddingar och andra nyttiga läckerheter direkt in i din smartphone. Jag älskar den!

 


 

Chiapuddingar håller länge i kylen, så en stor laddning på söndagen kan ge frukostar eller mellanmål för hela vardagsveckan.

En chiapudding om dagen kostar 13 kronor för chiafröna (4 msk ekologiska). Och väljer du att inte följa något strikt recept så kan du själv bestämma totalkostnaden genom vad du vill ska vara bas och tillbehör.

*

Så – vad skulle hända om du klickade hem en påse chiafrön nu bums och började föra in chiapuddingar i din vardag?

Vad skulle hända om ditt blodsocker blev lite jämnare?

Vad skulle hända om din kropp fick mer energi?

Vad mer vore möjligt då?

*

Höstsol och stora drömmar,

Åsa-Saga

    Leave a Reply