Instagram

Öppna i Instagram

Blogg

Recepten!

Emellanåt lägger jag ut matbilder och recept på instagram, och oftast är det rawfood – min
och min kropps stora glädje! För att göra det enklare att hitta bland recepten
så har jag samlat dem även här:

Raw rosa bovetegröt
Rawfoodlasagne
Smoothie med smak av sommar
Raw tacos
Raw blomkålstabbouleh
Raw hjortronkaka med apelsin- och chokladbotten
Allra godaste sötaste lyxchiapuddingen
Grön sensommarsmoothie (raw)
Raw ingefärs- och citronkaka
Rawfoodkaka med blåbär och choklad
Vaniljchiapudding med tranbärssås
Enkel banan-choklad-chiapudding
Raw basfrukostgröt med blåbär
Raw minipepparkaksbottnar med saffranskräm

 

Raw rosa bovetegröt
1 portion 

1,5 dl helt bovete blötlagt över natten + sköljt på morgonen
2 dl bär (t.ex. hallon eller blandade sommarbär)
1/2 dl kokosflingor
3 dadlar
lite vaniljpulver

Mixa. Piffa med valfritt gott (här apelsin, pumpafrön, bipollen).
Klart att servera, gärna med valfri mjölk.

 

Rawfoodlasagne

Receptet till den här fina lasagnen med pesto, soltorkade
tomater och cashew-creme fraiche hittade jag i Ica-Kuriren.
Det finns att hitta här.

 

 

 

 

Smoothie med smak av sommar
1 stor kopp 

5 jordgubbar
1 dl hackad rabarber
1/2 banan
1 liten näve svarta vinbär
1 liten näve havtornsbär
1 stor soltorkad aprikos
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl havremjölk

Mixas, och garneras – här med persika och kakaonibs. Lycka i en kopp!

Raw tacos

Bästa sortens fredagsmys! Receptet hittade jag via den
rikligt inspirationsfyllda bloggen Peppen.

 

 

 

 

 

Raw blomkålstabbouleh
4 portioner som tillbehör till t.ex. biffar

1 blomkålshuvud & 1 broccolistjälk mixade till risgrynsstora bitar
1/2 gurka, hackad
12 gräslöksstrån, hackade
1 avokado, mosad
1 dl naturella cashews, hackade
0,6 dl citronsaft
zest av 1 citron
2 tsk spiskummin
2 tsk agavesirap (eller annat sött)
1 tsk färskriven ingefära
Olivolja
Salt efter smak

Blanda samman alla ingredienser. Forma till valfritt fint, här dolmar serverade på färska gröna blad.
Med tomat. Och lite pumpafrön. Voila!

Raw hjortronkaka med apelsin- och chokladbotten

Botten:
200 g sötmandel, gärna blötlagd
100 g soltorkade aprikoser
3 msk pressad apelsin
2-3 msk raw kakao
en nypa salt
1/2 dl kokosflingor

Sila och skölj mandlarna om du blötlagt dem, och mixa
dem sedan tillsammans med övriga ingredienser (utom
kokosen) till en deg. Tryck ut på ett fat tillsammans
med kokosflingorna. Detta blir kakans botten.

Grädde:
200 g naturella cashewnötter, blötlagda över natten

Mixa nötterna med vaniljpulver, vatten och ev. sötning (t.ex. honung, agave, stevia eller kokossocker) till
önskad smak och konsistens. Bred sedan ut grädden över kakbottnen.

Garnera med hjortron (eller andra bär). På bilden har jag även strött lite kokossocker över bären.

Allra godaste sötaste lyxchiapuddingen
2 frukostpuddingar + 1 liten mellispudding

1,1 dl kokosmjölk
2,3 dl mandelmjölk
2 msk sötning (t.ex. honung, agavesirap eller kokossocker)
1 tsk vaniljpulver
1 dl chiafrön
runt 3,5 dl mangobitar (färska för extra lyx!)
+ valfri garnering, tex färska bär eller kokosflingor

Blanda samman mjölken, sötningen och vaniljen. Rör sedan i chiafröna,
och vispa runt lite så att de blandas väl. Låt stå i 5 min, rör sedan
igen. Låt stå ytterligare en stund – alltifrån 10 min till över natten
i kylen. Fördela i skålar eller glas, med mango i botten och garnering på toppen. Enjoy!

Receptet kommer ursprungligen från den här finfina endags-raw-utmaningen av Kris Carr och Gena Hamshaw.

Grön sensommarsmoothie (raw)
2 rejäla glas

1,5 liter valfria gröna blad (grönkål, svartkål, broccoliblad,
amaranthblad eller annat)
5 dl vatten
1 banan
1-2 andra frukter (t.ex. plommon, päron eller nektariner)
1/2 pressad citron
2-3 (eller fler) dadlar för sötning
(på bilden har jag även i ett par msk hampaproteinpulver)
Mixa tills det är alldeles slätt. Klart! Och gott! Och en drickbar nyttighetspresent till kroppen!

Raw ingefärs- och citronkaka

Raw septemberkaka med inbyggd boost mot förkylningar,
jojomän! En botten på bland annat pumpakärnor, kokos,
kakaosmör och färsk ingefära, och vackert gul fyllning
med cashews, citron och gurkmeja och mer. Och
citron/vanilj-frosting!

Recptet är skapat av den fantastiska Karolina Eleonora
på The Raw Dessert Kitchen, och finns att hitta här.

Rawfoodkaka med blåbär och choklad

De allra sista blåbären för säsongen fick bli en rawfood-
kaka med blåbär och choklad. Jag hittade receptet i en
tidning, men det kommer ursprungligen från boken
Bröd och kakor – baka utan gluten av Mekto Ganic.

Botten:
4 dl mandlar
1 dl hackade, blötlagda aprikoser
1 dl hackade, blötlagda dadlar
1 msk kokosolja
3 msk kakao + 1 tsk vaniljpulver
en nypa havssalt

Fyllning:
3 dl blötlagda naturella cashewnötter
4 dl tinade eller färska blåbär
3 msk smält kokosolja
ev. ytterligare sötning efter smak (t.ex. agave, honung eller kokossocker)
ev. en skvätt citronsaft

Glasyr:
1 dl kakao
1 dl smält kokosolja
1 msk agavesirap

Mixa samman alla ingredienser till bottnen. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Gör fyllningen
genom att mixa cashewnötter och blåbär tills det blir fluffigt, mixa sedan i kokosoljan och ev.
sötning/citron. Bred ut över bottnen och ställ kallt. Glasyren blandas samman, och hälls sedan över
den kalla kakan. Klart!

Vaniljchiapudding med tranbärssås

Den strålande idén att kombinera vaniljchiapudding med fruktig och frisk tranbärssås kommer från en av mina favoriter: underbara Elenore Bendel-Zahn på Earthsprout.com.

Det fulla receptet (tillsammans med 29 andra lika goda) hittar du i hennes app 30 Raw, som ger chiapuddingar och andra nyttiga läckerheter direkt in i din smartphone. Jag älskar den!

Enkel banan-choklad-chiapudding
1 stor eller 2 små 

1/2 banan
1/2 – 1 msk kakao (gärna rå kakao, för extra energi)
2 dl vatten
0,7 dl chiafrön
+ valfri sötning, t.ex. honung, agave, stevia eller kokossocker
+ garnering: 1/2 banan, valfria bär, kokos, bipollen, kakao etc.

Mixa 1/2 banan med 2 dl vatten och kakao efter smak.
Rör sedan i chiafröna, och vispa runt lite så att de blandas väl. Låt stå i 5 min, rör sedan igen. Låt stå ytterligare en stund – alltifrån 10 min till över natten i kylen. Fördela i valfria skålar eller glas, och garnera med den andra halvan av bananen, valfria bär, och annat du tycker om, t.ex. kokos, bipollen, kakao, etc. Ringla eller strö över lite sötning efter smak. Klart!

Raw basfrukostgröt med blåbär
2 portioner

2,5 dl helt bovete, blötlagt över natten
1/2 äpple (eller päron eller banan)
3 torkade dadlar (eller fikon eller plommon)
en nypa salt
Kanel, vanilj, kardemumma eller andra kryddor, efter smak
1 dl blåbär

Blötlägg bovetet i vatten över natten, häll sedan
av och skölj noga. Har du tid och möjlighet kan du
låta det grodda i ett par dagar, annars går det fint att
använda direkt. Ha i resten av ingredienserna, och mixa alltsammans slätt med en stavmixer. Klart att garnera med sånt du gillar (till gröten på bilden tog jag plommon, kokosflingor och mullbär), och sedan är det bara att äta, gärna med valfri mjölk till.

(Jag brukar göra dubbel sats av denna gröt, alltså på 5 dl bovete, och göra fyra portioner när jag liks håller på. Det blir en frukost och tre burkar gröt till kommande dagar. Perfekt!)

Raw minipepparkaksbottnar med saffranskräm

Recept pepparkaksbottnarna:

2 dl sötmandel
1 näve dadlar
2 msk honung eller agave
en nypa salt
1-2 tsk pepparkakskrydda (färdig mix på påse), efter smak

Kör alltsammans i matberedare tills det blir som pepparkaksdeg. Smaka av, krydda/söta mer efter tycke och smak. Det ska smaka god pepparkaka. Rulla till små bollar som du plattar till lite.

Recept saffranskrämen:

Den tjocka gräddiga delen ur 1 burk kokosmjölk
0,5 g saffran
1 msk sötning (ex kokossocker)
rivet skal från 1/2 ekologisk citron
lite pressad citronsaft, efter smak

Vispa alltsammans fluffigt med elvisp eller mixerstav. Spritsa krämen på pepparkaksbottnarna. På bilden är de även garnerade med bipollen.

Klart!


    Leave a Reply