Energi och näring på naturlig väg

Raw äppelpaj och extra syre – because you’re worth it!

 

November. Månaden med kanske sämst rykte av alla månader. Mörkret. Allt det där.

Ett tillfälle så gott som något att ta hand om sig, tänker jag.

Jag är all about självsnällhet och att ge oss själva näring, i det lilla och i det stora.

Kroppen inte minst. För jag – och säkert du också – vet ju att våra kroppar är våra allierade. Får de näringen de behöver och sina behov tillfredsställda så är vi mycket bättre till. Då finns energireserver att ta av, då finns signalsubstanser som håller oss glada.

Så, därför, för att möta denna november:

En närande present till kroppen!

Till kroppen och mig.

Till kroppen och dig.

 

 

Raw äppelpaj med cashew-vaniljsås

Hösten 2010 tog jag mina första steg in i utforskandet av rawfood. Jag hade ännu inte slutat äta mjöl och mjölk och socker, men jag kände att om det nu fanns en typ av kakor och efterrätter som min då ganska finniga och obalanserade kropp mådde bättre av än de vanliga, ja då var jag helt klart intresserad.

Ett rawfood-knytkalas hos en vän blev starten. Jag minns inte helt de andra rätterna, men jag minns det jag hade med mig. Efterrätten. Den här äppelpajen med vaniljsås.

När vi satt där på knytkalaset och gladde oss åt hur god den var så anade jag det inte, men det blev början till en helt ny passion för mig. Efterrätter och godsaker som är snälla mot kroppen. Vilken grej!

Och nu vill jag såklart dela receptet även med dig.

Det är lättare än du tror. Allt du egentligen behöver är en matberedare med knivar att mixa med.

Och: det är godare än du tror också.

Hurra!

 

Recept – Raw äppelpaj

Pajbotten:

4 dl mandlar, som legat i blöt i vatten över natten
1 msk rapsolja eller kokosolja
5 färska dadlar
1 krm muskot, riven eller mald
1,5 tsk kanel
1 nypa salt
1 msk honung eller annan sötning

Häll av och skölj mandlarna i ett durkslag. Mixa sedan mandlarna i matberedaren tills de finfördelats. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa alltsammans tills det finfördelats och blivit en deg. Eventuellt kan du behöva tillsätta en liten skvätt vatten för att få den att ta ihop. Tryck sedan ut degen i en pajform.

Fyllning:

2 äpplen, skurna i bitar
1 banan, skuren i bitar
2 dadlar
1 tsk kanel

Mixa alla ingredienserna i matberedaren tills de är ett mos. Eventuellt kan du behöva stanna och skrapa ned från kanterna ett par gånger under mixningen. Bred sedan ut fyllningen över pajbottnen.

Garnering:

2-3 äpplen i skivor
lite kanel

Skär äpplena i fina bitar som du dekorerar kakan med. Strö över lite kanel.

Cashew-grädde:

2 dl naturella cashewnötter, som legat i blöt över natten
1 moget päron, skuret i bitar
1 tsk vaniljpulver
2-5 msk vatten

Häll av och skölj cashewnötterna i ett durkslag. Mixa sedan alla ingredienser, i en matberedare eller ännu enklare: med en stavmixer i t.ex. ett litermått. Mixa tills grädden är alldeles slät, och tillsätt vatten till önskad konsistens.

Klart!

 

 

Och slutligen..

För att hjälpa dig att boosta din kropp ännu mera såhär i novembermörkret vill jag dessutom dela med mig av det jag härmed officiellt döper till:

Världens enklaste andningsövning

För – vi andas ju inte alltid som vi borde. Livet kommer emellan.

Livet och stressen.

Det får vara så.

Det är som det är.

Men det är skönt att i det livet och den stressen då och då kunna påminna sig att göra denna lilla andningsövning som tömmer lungorna på gammal luft och syresätter kroppen. Och alltsammans på inte mycket mer tid än du ändå skulle ägnat åt ett vanligt andetag.

Såhär gör du:

1. Andas in allt du kan. Fyll fyll fyll fyll fyll fyll fyll hela dig med luft tills du nästan spricker. Håll ett par sekunder.

2. Andas ut. Allt du kan. Dra in magen, dra upp diafragman, använd bålens alla muskler för att trycka ur minsta lilla uns av luft ut dig.

Klart!

Nästa andetag är liksom av sig själv djupare; nytt.

Kan göras hur ofta du vill.

Och detsamma gäller den raw äppelpajen, tänker jag.

Vi är värda syre, näring och allt fint som går, för att stärka oss själva och ha det vackert november igenom.

Allt gott.

Because we’re worth it.

*

Med kärlek,

Åsa-Saga