Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Energi och näring på naturlig väg

10 morgonrutiner som ger magi och näring åt hela din dag

 

Ett i kvinnotidningar ofta återkommande tips för att skapa en hemlig, bästis-nära och stärkande relation med sig själv är att börja dagen med att ta på sig riktigt läckra underkläder under de vanliga kläderna. Ingen annan vet, men du vet, och det sägs ge dig en känsla av upprymdhet, styrka och spännande självsäkerhet som räcker hela dagen igenom.

Jag kan tänka mig att det fungerar.

Absolut.

Och jag skulle gärna göra det på regelbunden basis.

Om nu inte de läckra underkläder jag äger vore så störande obekväma.

Men – jag älskar grundidén, som sagt, och jag tror att den är en nyckel till mycket. Genom att inleda dagen med positiva hemligheter som bara vi själva vet, får vi inåtkopplad styrka och en känsla av centrering som kan bära genom dagens virvlande och utmaningar.

*

För ett par år sedan hade jag en särdeles utmanande höst, fylld av studier och expansion utanför trygghetszonen. För att klara den hösten skapade jag en morgonrutin som gav mig just den extra centrering jag behövde för att klara det som livet just då både erbjöd och krävde av mig.

Jag hade ingen aning hur en närande och hemlig morgonrutin kunde se ut, så jag tog till de sätt jag tyckte kändes speciella och lite magiska och annorlunda än allt jag mötte på dagtid i min vardag.

(Ledtråd: Det var inga snygga underkläder inblandade.)

Sedan dess har jag fortsatt att utforska morgnarna. Jag har samlat mer erfarenhet när det gäller morgonrutiner, jag har besökt retreats och jag har intervjuat inspirerande människor kring hur de startar sina dagar.

Och jag tycker mig ha hittat vilka beståndsdelar en stärkande, centrerande och verkligt närande morgonrutin kan bestå av.

Och jag vill dela dem med dig:

 

Den närande morgonrutinens pusselbitar

  • Kontakt med kroppen (ex. yoga, basal kroppskännedom, självmassage.)
  • Avslappning (ex. ligga ned på rygg en stund efter yogan, en guidad
    avslappning, yoga nidra (som du kan läsa mer om här).)
  • Stilla sinnet (ex. meditation, andningsövning, titta på ett ljus.)
  • Näring till sinnligheten (ex. en väldoftande kroppslotion, rökelse, ångorna och smaken av ditt älsklingste.)
  • Positiv fokusering eller bön (ex. affirmationer, positiv visualisering av den kommande dagen, skriva tacksamhetsdagbok.)
  • Frisk luft och natur (ex. en promenad i gryningen, krama ett träd, ligga ned en stund på en gräsplätt.)
  • Näring till kroppen (ex. daglig probiotika, grön shot, detox-drink.)

 

Den morgonrutin jag utformade under den där stressiga hösten började trevande, men visade sig ha så positiva och storartade effekter på min relation till mig själv att jag fortsatt.

Inte alla dagar.

Jag är ingen supermänniska.

Alla dagar hinns det inte, eller vill jag inte, men i tuffa perioder är det en formidabel livlina.

Att möta omvärldens krav med en lång, stilla, magisk morgonstund i bagaget gör hela skillnaden.

Det blir en varm tyngd; någonting att ankra i.

Den tid jag lagt på mig själv på morgonen ger en balans och en centrering som under tuffa perioder gör mig till en klippa i mötet med dagens stress och storm.

 

 


 

För dig som vill ha mer konkret inspiration – såhär ser just min närande och stärkande morgonrutin ut:

 

1) Miljön

Jag börjar med att göra i ordning rummet.

Jag tänder ljus, eldar lite rökelse eller droppar eteriska oljor i min doftlampa, och sätter på skivan med morgonyogamusik jag fått av en yogi-vän.

 

2) Klapp-kontakt med kroppen

Sedan väcker jag kroppen. Jag börjar med en klappningsövning jag älskar och som jag fått av en sjukgymnast verksam inom psykiatrin:

Du klappar kroppen med handflatorna, applåd-snabbt och lagom mjukt, börjar med vardera händerna, armarna, runt hela armen, nedifrån och upp, en arm i taget, upp till axlarna.

Sedan bröstkorgens bägge sidor, nedåt över bålen, höfterna, ljumskarna, framsidan av benen ned till fötterna, klappa dig upp längs baksidan av benen, rumpan, lite mjukare bak i ländryggen där njurarna sitter.

Klappa klappa klappa, varje del av huden och kroppen.

Lite hårdare på benen, lite mjukare på bål och rygg.

Sedan mjuka klapp runt huvudet och ansiktet.

Tre varv klappar jag kroppen. Och jag rekommenderar dig verkligen att prova! Det väcker kroppen och startar flödet helt fenomenalt, och ger en tydlig känsla av var de yttre gränserna av din kropp går.

 

3) Yoga-kontakt med kroppen

Efter klappningen gör jag några solhälsningar.

Solhälsning är namnet på en serie av yogapositioner som görs efter varandra för att skapa flöde i hela kroppen. De är perfekta för soluppgång, morgon, för att väcka kroppen och skölja igenom systemet med ny livskraft.

(Om du inte redan är bekant med solhälsningarna hittar du lätt din egen favoritinstruktion på youtube genom en sökning på “sun salutations for beginners”)

 

4) Raklång avslappning

Ett par minuters vila på rygg på golvet efter yogan, för att känna pulsen och energin som far runt i kroppen efter solhälsningarna. Att gå från stillheten och mosigheten i sängen till denna virvlande puls genom kroppen på en så kort stund – jag tycker alltid att det är lika häftigt!

 

5) Väldoft och medveten andning

Jag sätter mig sedan upp, på golvet, i soffan eller i fotöljen. Tänder ett ljus. Njuter av efter-ansträngningen-stillheten i kroppen och andas. Öppnar min lilla glasburk fylld med det paradisdoftande blomstriga teet jag köpt på tebutiken inne i stan. Drar in doften i djupa andetag. (Jag är en doftmänniska, så för mig är goda naturliga dofter höjden av lyx. Vilken är din sinnlighets-genväg? Du anar säkert vad som bäst väcker just dina sinnen.)

 

6) Kärleksskrivande

Sedan skriver jag några minuter i min röda sidendagbok. Jag listar med röd penna sådant jag tycker om, som får mig att känna kärlek, som jag är tacksam över.

 

7) Frisk luft

Har jag möjligheten går jag sedan gärna ut en sväng, om så bara en minut eller två. Tittar upp på morgonhimlen, kramar ett träd, känner på gräset eller snön, visualiserar långa band av ljus som går ned ur mina fötter och ned i jorden och kopplar mig till naturen och träden och gör mig stark och stabil.

 

8) Detoxdrink

När jag kommer in gör jag sedan den underbara detox-drinken från Elenore på Earthsprout och dricker ur min stora mörklila kopp, för att ge mitt inre en morgonstädning.

 

9) Vatten & väldoft

Sedan förbereder jag mig för dagen, tar en dusch, lyxar allt jag förmår med väldoft och doftspray av eteriska oljor. (Återigen – doft är min grej för att framkalla den där känslan av överflöd och lyx och drottning. Du anar nog själv vad som är din.)

 

10) Frisk-boost till kroppen

Frukost med en daglig kapsel av probiotika, och en tesked nässelpulver nedrört i ett litet glas grapefruktjuice. Så får magen och immunförsvaret sitt.

 

 


 

Sedan är jag redo.

Come what may.

De morgnar jag tar mig tiden till allt detta är jag oövervinnelig.

Jag har kroppen och själen på mitt lag.

*

Men, visst – morgnar kan vara ett laddat ämne.

Morgontrötthet, stress, opepp.

Jag vet allt det där.

Men jag vet också vilken otrolig potential morgnarna har när det gäller att sätta tonen för balansen och energin under resten av dagen.

Och du behöver inte ta stora språng in i vad som för dig känns som vidlyftiga och helt omöjliga morgonplikter.

Du behöver inte kliva upp klockan fyra och göra yoga och jorda med naturen dag ut och dag in.

Det kan räcka med något litet.

Tio minuter alldeles på ditt sätt.

De dagar du behöver.

*

Jag vill bjuda in dig att utforska morgnarnas potential.

Tänk om du skulle kunna ställa väckarklockan 20 minuter tidigare i morgon och ägna den tiden åt att ge dig själv näring?

Hur skulle din dag bli då?

Vad skulle hända om du provar?

*

Jag önskar dig stillhet, glädje och strålande morgonmagi.

Åsa-Saga