Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Skapande kreativitet produktivitet

Så blir du en bättre skribent på 20 minuter

 

Har du någon gång försökt skriva hemsidetexter eller andra viktiga texter, men fortfarande efter en halvtimme bara funnit dig själv tomt stirrandes på datorn och tangentbordet?

I bästa fall kanske du har fått ur dig en mening eller två, men ofta är det ganska styltigt och inte alls sådär flödande och elegant som du hoppades på.

Det står liksom still.

Känns det bekant?

För mig gör det det absolut.

För skrivkramp är verkligen inget hittepå. Brist på ord och flow och inspiration är en högst verklig företeelse.

Men – vilken tur då att det finns ett väldigt enkelt, väldigt old-school och väldigt verksamt knep, som tar dig från stopp till skapande på runt 20 minuter.

Låt mig berätta:


Allt handlar om flöde.

Jag såg ett inspirerande TED-talk häromdagen, där föreläsaren, som var motivations- och förändringscoach, nämnde att det som hindrar oss från att skapa och göra det vi vill nästan alltid är att vi inte har någon rörelseenergi.

Ofta väntar vi på att flödet och inspirationen ska komma igång av sig själva.

Men det gör de ju sällan.

Och extra sällan gör de det när vi sitter ned och tittar på ett tomt word-dokument och försöker skriva.

Men, tricket: Vi kan skapa den här rörelseenergin själva.

Allt du behöver är ett kollegieblock och en penna och tre sidors flödesskrivande.

Vadå flödesskrivande?


Att flödesskriva är enkelt: Ta ditt block och din penna och börja skriv.

Skriv vad som helst.

Dina flödesskrivna sidor är helt kravlösa, bortsett från det enda kravet att din penna måste röra sig hela tiden. Du får aldrig stanna upp. Och du ska skriva tre sidor.

Skriv ned den första tanke som far genom ditt huvud. Sedan nästa. Sedan nästa. Sedan nästa. Det kan vara gnäll, tvivel, självkritik (och det är det ofta), oro, missnöje, kommenterande av ditt hår som börjat bli för långt, de fula gardinerna, vädret, jobbet, vad som helst.

För – allt det där irriterade eller småaktiga (eller ibland genialiska) tjafset står emellan dig och ditt flöde. Låt det få komma ut ur dig, ned på papper.

Skriv ned det, skriv vad som helst, bara du aldrig stannar upp.

Det som händer när du gör det här är att din hjärna sakta men säkert skiftar. Flödesskrivandet tar dig från den logiska hjärnhalvan till den konstnärliga; från ytan till djupet. Det har med nervkopplingar att göra, och med handens rörelse i takt med tankarna.

I sin bok ”Öka din kreativitet” tar kreativitets-gurun Julia Cameron upp flödesskrivandet som ett av de allra mest grundläggande och kraftfulla verktygen vi har för att öka vår kreativa kraft. Hon föreslår att vi gör dem direkt vi klivit upp, varje morgon, och hon kallar dem för morgonsidor. Hon skriver:

”Alla som troget skriver sina morgonsidor kommer att upprätta ett samband med en inre vishetskälla.”

Och – jo – hon vet vad hon pratar om.

Hon pratar om flödet.


Att flödesskriva på det här sättet är inte bara för skribenter eller författare eller andra skrivande personer. Snarare tvärtom: De som är ”bra” på att skriva får lätt prestationsångest här och tror att de måste skriva något med kvalitet och mening.

Men det måste de inte.

Saken är den att du egentligen inte ska skriva dina tre sidor. Du ska göra dem. Låta handen röra sig, bara. Omvandla din tankeström till tecken på ett papper. Inget mer, inget mindre.

Ibland har jag specifika tankar som snurrar när jag skriver mina sidor. Kring ett projekt, en uppgift (kanske texten jag borde skriva). Då skriver jag om det: ”Hur i hela världen ska jag klara det där?! Det är ju omöjligt! Drömlösningen vore ju att…” Jag skriver ned mina tvivel, tankar, kanske förslag till svar på mina egna frågor.

Det viktiga hursomhelst är att min penna rör sig.

Hur flödesskrivandet hjälper dig


Det som de tre sidorna i ditt kollegieblock gör är att de tar dig igenom din blockering, igenom din självkritik, din oro, ditt tankeskräp, och ut på andra sidan.

De ändrar tillståndet i din hjärna rent fysiologiskt, på liknande sätt som meditation gör, och de hjälper dig att få flöde i dina synapser.

Och flöde i dina synapser hjälper dig när du vill vara kreativ och skriva dina hemsidetexter, viktigtexter – ja, alla slags texter.

Så enkelt kan det faktiskt vara.

Du är sannolikt inte så blockerad som du tror.

Du kan skriva.

Allt handlar om rörelseenergi. Att få igång flödet, få ur dig nånting, och få tankeskräpet ur vägen.

Sedan kan du skriva vad du vill.

*

Prova nu med en gång vetja!

Har du ett block i närheten?

En penna?

Tjugo minuter att avvara?

Vad skulle kunna förändras om du fick kontakt med mer flöde och djup i din hjärna?

Är du beredd att prova?

*

Inspiration och oändliga möjligheter,

Åsa-Saga