Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Skapande kreativitet produktivitet

Varför det är värdelöst att öka sin produktivitet – och vad du kan göra istället

 

Kanske är du som jag och har prestationsprinsesse-viruset latent liggandes i dig. Även om du med åren har lärt dig hålla det i schack så behövs det bara en period av dålig sömn/ökad arbetsbelastning/förväntningar från andra/rädsla över om saker ska gå vägen, och så vaknar prestationsprinsessan till liv igen och får dig att pusha dig själv hårdare och hårdare.

Mer, mer, duktigare, duktigare.

Och mer och mer slitsamt för dig själv.

Men – vet du en sak? Det finns sätt att tjuvkoppla prestationshetsen, och uppnå samma goda resultat samtidigt som du får mer tid till återhämtning.

Nyckeln?

Att bli mer effektiv.

Ordboken lär oss ju att:

Produktivitet = Att göra saker rätt.
Effektivitet = Att göra rätt saker.

Och du märker skillnaden, visst?

För att kunna skapa egna projekt och företag med välmåendet i behåll behöver vi komma bort från det lutherska produktivitetstänket att den som jobbar mest är rättast och bäst. Genom att bli mer effektiv kan du få lika mycket gjort (eller mer!), samtidigt som du får mer tid för vila och återhämtning.

 

 

Hur effektivitet ser ut för mig

Det bästa jag vet (vid sidan av raw chokladtryffeltårta och doftkombinationen jasmin/ros, förstås) är ledig tid. Får jag välja mellan att göra en uppgift på fyra timmar eller på två väldigt fokuserade timmar så väljer jag det senare, alltid. Då får jag ju två timmar mer ledigt! What’s not to love?

Under de perioder jag har läst på universitetet så har min studiestrategi alltid sett likadan ut: Mellan 07:30 -12:00 varje dag har jag studerat, fokuserat like a woman on a mission. Inte en minuts slösurfning på wikipedia; telefonen avstängd; målet tydligt. Ibland tråkigt som gudens, visst, men belöningen har alltid varit nära, för sedan har jag ju varit ledig! De eftermiddagar och kvällar när kurskamraterna suttit och våndats över böckerna har jag varit på utflykter, vilat, pysslat, lagat mat. Fyllt på.

Samma sak nu som egenföretagare. Utan förmågan till effektivitet och fokus skulle ju alla dygnets timmar försvinna som in i ett svart hål..! Vad vore då vitsen med att vara sin egen chef?

 

 

Okej, allt detta låter ju tjusigt och bra, men hur gör man då? Hur kan jag öka min effektivitet?

Med effektivitet är det som med allt annat, tänker jag: Alla måste hitta just sina vägar. Men det här är några av verktygen som jag använder, presenterade från makro till mikro:

♥  Tydliga mål och en större strategi att jobba utifrån. Jag har tagit mig tid att tänka ut vart jag vill den här månaden och det här året – i mitt mående, mitt företag och mitt liv. Varje fredag eftermiddag har sedan jag veckoavstämning, och den sista dagen i varje månad har jag månadsavstämning: ”Vad är mina stora mål, hur har jag rört mig mot dem den senaste veckan/månaden, vilka steg behöver jag ta härnäst och hur gör jag det smartast?”

♥  Mottot ”What can I do today to move my business forward?” som jag inspirerats till av den oefterhärmligt strålande entreprenören Leonie Dawson. Alltså: De gånger jag inte vet vad nästa steg är så frågar jag den smartaste delen av min hjärna vad som skulle ta mitt företag/projekt allra mest framåt. Och sedan gör jag just det.

♥  Ett övergripande dagsschema, med meditation och motion och yoga nidra inplanerat. Varje dag. För – även de dagar prestationsprinsessan tar över så meddelar schemat att hon är duktig om hon går en promenad på lunchen och gör en avslappningsövning kl 15:30 som hon ska. (Hon vill ju göra som man ska.) Och när avslappningen blivit genomförd så lossnar hennes grepp en aning. Bästa sättet att tjuvkoppla sig själv!

♥  Monofokus. Att växla mellan uppgifter tar mycket ställtid för mig. Jag arbetar hellre i större block, med t.ex. en hel dag marknadsföring och en halv dag textjobb, än att blanda upp det.

♥  Varje dags att-göra-lista har mina 3 viktigaste uppgifter markerade. Dessa är huvudfokus. Att återkomma till igen och igen.

♥  Pomodoros – alltså att strukturera mina arbetspass i 25 minuter arbete, 5 minuter kroppsrörelse och vila. Och under de 25 arbetsminuterna är det offline och fullt fokus som gäller.

Dessa punkter sammantaget ger mig ökad effektivitet, som i sin tur leder till ökad mängd tid över för vila och återhämtning.

För mig är det vägen till hållbarhet.

 

 

Hur skulle ditt arbete och skapande se ut om du var mer effektiv och hade mer tid till återhämtning? Vad skulle du kunna åstadkomma då, och hur skulle du må?

Varför inte börja prova redan nu? Några resurser som skulle kunna hjälpa dig på vägen kan vara att:

♥  Utforma strategier och action steps utifrån Chris Guillebeaus handfasta och synnerligen peppande ”The 100 dollar Startup – Fire Your Boss, Do What You Love And Work Less To Live More”.

♥  Ta hjälp av Leonie Dawsons arbetsböcker för att planera ditt år, dina större mål, din företags-strategi.

♥  Kolla in Marie Forleos rika resurser kring att få mer gjort.

♥  Läs Steven Pressfields ”Turning Pro” – ett inspirerande manifest i konsten att göra slut med distraktionerna och ta dig själv och ditt skapande på allvar.

♥  Ladda hem en pomodoro-app till din dator, för hjälp att dela upp din arbetstid i 25 minuter fokus / 5 minuter vila.

♥  Ladda hem Self Control App till din dator, för hjälp att hålla dig offline och fokuserad.

♥  Börja varje dag med att skriva ned dagens 3 viktigaste uppgifter, och prioritera dem sedan framför allt annat.

Att arbeta genomtänkt och självsnällt är det nya svarta.

Det hjälper oss att hålla medan vi tar våra idéer ut i världen.

Hur blir det ännu bättre än så?

*

Fokus, arbetsglädje och långa lediga promenader,

Åsa-Saga