Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Inspirerande intervjuer

”Jag tar hand om mitt företag genom att ta hand om mig själv” – Möt Anna Vogel

Mina förebilder är människor som följer sitt hjärta och skapar det de vill i världen – ofta genom ett eget företag, och alltid med hållbarhet, omsorg och självnäring som tydliga ledord. Men hur gör de för att inte bränna ut sig, för att hitta tillit, och för att ge sig själva det de behöver? Och var hittar de inspiration till att leva och skapa på det sätt de gör?

I min nya intervjuserie har jag träffat dessa människor för att fråga just det.

Här i del tre har jag mött Anna Vogel, som är kulturproducent och artist och en mycket medveten skaperska av sin tillvaro och sitt arbetsliv.

Anna har dykt upp om och om igen de senaste åren när jag letat efter inspiration kring självsnällhet och medvetet företagande, och hon har alltid erbjudit en så glädjefylld självklarhet, med tankar kring vila, hälsa, passion och hur hon byggt ett alldeles nytt sätt att arbeta på efter att ha gått in i väggen 2012.

Här delar hon med sig av sina tankar kring hur hon hittar tillit till att det hon gör är rätt och tillräckligt, vad som är den bästa investeringen för hennes hälsa, vilka böcker och podcasts som inspirerar henne till självsnäll hållbarhet, och mycket mer.

Jag är så stolt och glad att få dela den här intervjun med dig.

Så, låt mig få presentera:

 

Anna Vogel

 

Hur startar du din dag, Anna?

Jag går upp 06.30 och sätter på espressomaskinen. Ibland gör jag en kort stunds yoga för att väcka kroppen. Efter det äter jag frukost och dricker kaffe, och brukar samtidigt läsa någonting som inspirerar mig och skriva upp mina intentioner för dagen. Till det använder jag ett block som heter intention-pad, där det finns färdiga kategorier att fylla i.

Om jag känner att jag har mycket i huvudet skriver jag även något som kallas för morgonsidor (från boken ”The Artist’s Way” av Julia Cameron). Då skriver jag tre sidor helt fritt, allt som kommer upp, utan att tänka för mycket. På så sätt tömmer jag huvudet på en massa som jag inte behöver gå runt och tänka på under dagen. Oavsett form så har en stunds reflektion och skrivande på morgonen visat sig vara något som är väldigt bra för mig och det får mig att fokusera bättre resten av dagen.

På t-banan på väg till kontoret brukar jag lyssna på någon podcast jag gillar och ibland tränar jag även innan jobbet. Så morgonen är inspiration och reflektion för mig när tiden finns – och så att hjälpa barnen med att komma iväg till skolan, och sno åt mig lite gos.

 

Strukturerar du dina arbetsdagar på något särskilt sätt?

Struktur är verkligen superviktigt för mig eftersom jag jobbar med många olika projekt och kunder samtidigt. Det är också det mest utmanande tycker jag; att kunna ha många olika bollar igång samtidigt, fokusera på det jag har framför mig till 100 procent och prioritera vad jag ska jobba med under dagen. Jag måste öva på att jag inte alltid hinner med allt jag vill, och att vara okej med det. Det tycker jag fortfarande är svårt.

Jag har några olika små trick jag använder för struktur och arbetsglädje. För att känna mening med det jag gör och undvika att dagen bara blir en lång lista att bocka av så har jag börjat knyta mina uppgifter till mina större visioner och mål. Så om något känns motigt så kan jag se att: ”Aha – den här uppgiften är faktiskt ett steg på vägen mot bättre hälsa eller mot att utveckla mitt företagande”. Då blir den roligare att göra.

Jag har också testat att jobba koncentrerat med en uppgift i 25 minuter och sedan ta paus 5 minuter innan jag går vidare på nästa. Det fungerar fantastiskt bra för mig, då jag annars har en tendens att dutta med 10 olika saker samtidigt, och då tar allting längre tid.

Min struktur handlar också mycket om var jag sitter och jobbar. Ibland sitter jag på mitt frilanskontor, ibland hemma, och när jag vill se fler människor brukar jag gå till ett café eller ibland lobbyn på något hotell. Men det absolut viktigaste i min struktur är att helt och hållet fokusera på det jag har framför mig. Först då kan arbetet bli magi tycker jag.

En annan rutin jag har är att fira både små och stora framsteg. Det tror jag är viktigt som egenföretagare. Du kanske inte har en chef som säger när du gjort något bra, så passa på att berömma dig själv, och gör det ofta!

 

Har du några motton eller ledstjärnor i ditt arbete och skapande?

Ett av mina motton är att jag vill att mitt jobb ska vara kul och utvecklande för mig själv och funka ihop med resten av mitt liv som helhet. Mina ledord är kreativitet, inspiration, frihet och att ha roligt!

En extra bonus är förstås om det jag gör även kan inspirera andra människor. Att någon blir berörd av min musik, av en föreställning vi producerar eller något jag skriver. Det är alltid kul!

Jag tycker också om att hjälpa andra att utvecklas till att jobba mer utifrån sitt hjärta än utifrån andras förväntningar. Det är tydligt kopplat till min egen resa, och stämmer nog väl med att man ofta lär ut det man vill lära sig mer om själv. Och jag tänker mycket på är att det är vem jag är, inte vad jag gör som är det centrala. Jag vill vara en bra vän, en schysst kollega och en som bidrar till en bra stämning och ett öppet klimat på möten och på jobbet. Jag tror stenhårt på att det du ger ut får du tillbaka.

Ett annat motto jag har är att sätta hälsan först. En frisk kropp är a och o för att orka med saker över huvud taget. Jag spenderar mycket tid (och pengar) på min hälsa. Om jag själv mår bra blir ju allting i livet lättare!

 

Jag tror att jag inte är ensam om att utmanas av att hitta en balans mellan självkärlek och produktivitet. Vad gör du när du märker att du gått in i att pressa dig själv ”för att hinna allt” trots att den lilla rösten inuti säger stopp och vill vila?

I april 2012 gick jag in i väggen ordentligt, blev sjukskriven och kunde inte vara kvar på mitt dåvarande jobb. Jag har sedan dess blivit tvungen att tänka annorlunda kring allt som har med arbete att göra. Det har varit det mest utmanande i mitt liv och återhämtningen har tagit flera år och pågår fortfarande.

Att gå från att vara en person som alltid ställer upp, hugger i och orkar lägga i en extra växel, till att bli tvungen att tacka nej, sätta gränser och planera in otroligt mycket vila i livet – det har varit allt annat än en bekväm resa. Samtidigt är det den viktigaste resa jag har gjort, och jag är otroligt stolt över de förändringar jag gjort i mitt liv.

Nu fyra år senare känner jag mig fortfarande allergisk mot stress, och har en del värk i kroppen kvar. Min kropp säger numera totalt stopp om jag försöker pressa mig, så det har helt enkelt blivit en omöjlighet nu.

Men jag är också övertygad om att vi blir mindre stressade när vi gör saker som känns rätt i hjärtat. Därför brukar fråga mig själv varför jag känner mig pressad: Är det för att jag har mycket att göra eller är det för att jag helt enkelt inte vill?

Även självkärleken har blivit viktig. Jag har behövt lära mig att tycka om mig själv som jag är – förut levde och identifierade jag mig väldigt mycket mer med mina prestationer. Jag var extremt produktiv. Nu har jag istället fått lära mig att älska den Anna som inte alltid orkar, och som behöver vila mycket. Jag har fått inse och lära mig att jag tar hand om mitt företag och mitt yrkesliv genom att ta hand om mig själv. Och jag har fått lära mig att allt inte behöver vara perfekt, och att folk inte gillar mig mindre när jag säger nej till saker. Det har varit stora och viktiga lärdomar.

Att meditera och öva på medveten närvaro har också varit en stor hjälp för mig. När jag blir stressad kan det vara för att jag har mycket att göra, men det kan också vara mina tankar om att jag har mycket att göra som stressar mig.

Allt som allt så tycker jag att jag har en mer avslappnad attityd till livet nu än jag hade innan min krasch. Jag är nog en skönare person att hänga med.

 

Hur gör du för att knyta an till tilliten; till att det du gör räcker, duger och är rätt saker?

För mig har att lära mig acceptans varit nyckeln till att känna att jag räcker till. Att acceptera vad jag orkar och inte orkar.

Jag är nämligen en person som vill väldigt mycket, har många idéer och gillar att göra folk glada. Samtidigt har jag också nära till känslan av att jag borde göra lite till, borde göra ännu lite bättre.

Men numera inser jag att även jag har begränsningar, och att jag behöver se till helheten.

Förut räckte det att ett projekt var kul för att jag skulle ta mig an det och hoppa på. Nu har jag blivit bättre på att beräkna hur mycket tid det faktiskt kommer att ta i anspråk, och om det är värt för mig att göra det. Jag vill ju faktiskt hellre göra färre saker bra och än många saker halvbra. Sedan tror jag förstås inte att jag är typen som bara kommer att göra en endaste sak, jag är alldeles för nyfiken av mig för det, och jag trivs ju med att ha en karriär som speglar min personlighet och mina olika intressen.

Skulle jag sammanfatta så skulle jag säga att ”att göra rätt saker” för mig handlar om att lyssna inåt och i största möjliga mån göra det som känns lätt, lustfyllt och även lite pirrigt.

Den ekonomiska aspekten går förstås inte heller att bortse ifrån om jag verkligen vill kunna leva på det jag gör, vilket jag ju vill. Men jag tycker att jag har blivit bättre på att värdesätta min tid och ta betalt för mitt arbete nu än vad jag var förut, även om min primära drivkraft inte är pengar. Men det är ju en del i att göra det hållbart.

Just nu är jag i en fas då jag behöver lite mer vila än vanligt, och jag behöver ta hand om mig själv lite extra. Jag försöker lyssna på det, och där kommer tilliten in i bilden. Att våga lita på att mer energi och ork väntar runt hörnet även denna gång, om jag bara tillåter mig själv att ta det lite lugnare nu.

 

Hur fyller du på och ger dig själv näring?

För mig handlar det framförallt om att jag lärt mig att ta hjälp av andra. Jag går i behandlingar hos fantastiska människor som hjälper min kropp att läka och som hjälper mig att prioritera. De hjälper mig att leva på ett hållbart vis och är bättre investeringar än alla pensionsförsäkringar i världen.

Andra saker jag gör för att fylla på är att promenera i skogen, umgås med vänner som jag skrattar och har kul med, hänga med familjen och gå på yoga och meditera. Att fylla på med kreativ inspiration genom att gå på spelningar, föreställningar, utställningar eller standup kan också fungera som näring.

Jag försöker även att äta nyttigt och dricka måttligt med alkohol.

Men jag tänker också att ibland handlar näring egentligen mer om att välja bort istället för att fylla på. Att skapa lite space för att bara vara.

 

Det talas ibland i termer av att företagande kan vara den främsta formen av andlig och personlig utveckling. Hur tänker du kring det?

Jag tänker absolut att det stämmer! Företagande lär mig verkligen att praktisera tillit och tålamod, och att hantera oro. Att observera mina tankar och att inte identifiera mig med de tankar som inte är bra och konstruktiva för mig har varit nyttigt.

Och jag lär mig nya saker om mig själv varje dag i mitt företagande. Att vara egen inspirerar mig till att lyssna inåt och att vara vid god hälsa så att jag är väl rustad för att hantera de utmaningar som jag står inför som företagare.

Jag vill kunna driva mitt företag på mitt eget sätt. Jag är inte intresserad av 12 timmars arbetsdag – min hjärna fungerar bäst när jag jobbar max 6-8 timmar, och får tid att hänga med min familj, mina vänner och gå på yoga.

En viktig del i företagandet för mig är även att hela tiden justera vad jag gör i mitt företagande, och stämma av om jag är på rätt väg. Genom att jag gör det så känns ju den personliga utvecklingen med att vara företagare konstant. Jag utforskar, känner efter, reviderar. Jag tycker att en ska våga testa idéer och våga skrota och börja om på nytt om det inte känns bra. Jag är inte säker på att jag kommer att jobba med det jag gör om tio år eller ens om fem år. Jag vill fortsätta vara öppen och nyfiken på vad livet har att erbjuda!

 

Var har du hämtat kunskaper och inspiration till att driva företag på det sätt du gör?

Först och främst inifrån mig själv, genom att känna i kroppen vad som fungerar och vad som inte gör det. Sedan såklart också genom att se på hur andra gör och inte gör. Och genom att gå på kurser, läsa böcker och lyssna på poddar om företagande, ledarskap och personlig utveckling.

 

Vilka är då dina rekommendationer på läsning eller andra resurser för den som vill skapa mer hållbarhet i sitt skapande arbetsliv?

Då skulle jag vilja nämna de här:

Böcker

Rework – Jason Fried och David Heinemeier Hansson
Thrive – Ariana Huffington
Hjärnsmart – Boel Swartling

En ny jord – Eckhart Tolle
The Inside Out Revolution – Michael Neill

Podcasts

The One You Feed

 


Anna Vogel är kulturproducent och artist med ett stort intresse för personlig utveckling och hållbart företagande och ledarskap.

Hon sjunger i duon Little Boxes som precis släppt sin första EP, driver produktionsbolaget Mameluck tillsammans med Ragnhild Glimregn, och bloggar om kreativitet, personlig utveckling och om att leva våra liv med mer omtanke om oss själva.

Tillsammans med sin man Jörgen Kjellgren har hon även inspirationskontot OneMagicYear på Instagram – ett konto de startade för att hålla ett positivt fokus, ändra vanor och göra 2016 till ett magiskt år.

Anna bor med tillsammans med Jörgen och två barn i Bagarmossen i Stockholm.

Läs mer om och av Anna på hennes hemsida.