Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Högkänslighet mjukhet & self-care

Konsten att ta hand om sig när man flyttar till en ny plats

 

Under sommaren som varit har jag flyttat. Inte bara inom kommunen, utan utom kommunen, utom länet, till en annan del av landet: Höga Kusten, i Västernorrland. Det var en flytt av längtan till ännu vackrare natur, driven av mina tidigare besök på Höga Kusten och av Jonna Jintons magiska bilder.

Och efter en sommar av delvis lånelägenhet delvis lyckosamma svar på min “Hus sökes”-blocketannons bor jag nu här, mitt i världsarvet, i ett litet rött trähus med utsikt över berg och vatten.

 


 

För mig som frodas av stabilitet och trygghet har flytten emellertid varit en utmaning. Jag har behövt vara extra lyhörd mot mig själv för att ge mig själv det jag har behövt mitt bland alla flyttlådor, osäkra riktningar, nya vägar, nya platser, nya allt.

Men – jag hittade ett fint sätt att ge mig själv just den mjukhet jag behövde. Och jag vill dela med mig av hur jag gjort. För det är ett sätt som även jag själv kommer att använda mig av igen, närhelst jag extra mycket behöver vara min egen bästa vän.

Såhär gjorde jag:

Varje kväll under sommaren gick jag och la mig en halvtimme tidigare i sängen, med block och penna, och där i sängens trygghet skrev jag en punktlista kring frågan “Vad behöver jag för att känna mig trygg och hemma just nu?”

Svaren varierade, från dag till dag. De kunde vara allt från att ordna levande växter till köksfönstret, fler vackra bilder kring sängen, se min favorit-DVD, hitta och besöka närmaste bokaffär, putsa fönstren så att ljuset kommer in klarare, lyssna på Ring så spelar vi, lära mig tre olika promenadvägar till mataffären, sms:a med minst en vän varje dag.

 

 

Och sedan, nästa dag och varje dag: genomföra punkterna på listan, efter bästa förmåga.

Och inte döma.

För – den där inre rösten. Den vet.

Viskar den i dagboksanteckningarna att makaronipudding och Allers-korsord skulle ge välgörande trygghet just nu, då är det så.

*

Vi kan hjälpa oss själva så mycket mer än vi tror.

Lyssna inåt utan att döma.

Och sedan ge oss själva det vi behöver.

*

Vad behöver du?

*

Höstsol och trygga rötter,

Åsa-Saga