Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Högkänslighet mjukhet & self-care

Det här är mer lugnande än avslappningsövningar

 

En dryg månad har gått sedan vi hördes senast. Hur har du det nu? Jag hoppas så att allt är bra med dig, och att din vinter har börjat med hopp och glädje!

Här hos mig på Höga Kusten når solen nu just precis över bergen och värmer bara lite svagt, men på fågelmatningen utanför mitt fönster har domherrarna kommit tillbaka i mängder, ihop med små snösiskor som struttar runt i snön och söker nedfallna frön.

 

 

Jag har fått in en fantastisk bok i mitt liv den senaste tiden som jag vill berätta för dig om. För alltså – vilken inspiration den är! Boken heter ”Hjärnstark” och är skriven av Anders Hansen som är överläkare i psykiatri, och den handlar om hur vi kan ta hand om vår hjärna (och därigenom vårt mående) genom att röra på oss. Rent konkret dessutom – boken går igenom exakt hur det är bäst att röra på oss för att minska vår stress, oro, ångest, och, ja, till och med depression.

 

 

Som högkänslig och före detta utmattningsdeprimerad har jag under många år provat väldigt mycket, och det känns både hisnande och skönt att då få all aktuell forskning samlad och presenterad av en vänlig överläkare som säger att ”Jo, det är jättebra att du gör mjuka avslappningsövningar mot din stress, men vet du – fysisk träning som gör dig trött och andfådd är mycket mer verksamt. Det beror på alldeles det här – låt mig förklara:”

Och sedan noggranna redogörelser över alltsammans. Över amygdala, den lilla mandelformade delen djupt inne i hjärnan som trycker på gaspedalen för vår stress, vilka händelsekedjor den startar i hjärnan, och hur vår frontallob och vår hippocampus (två andra hjärnområden) är bromspedalen och brandkåren som lugnar det stressiga som amygdala drar igång.

Och, det häftiga: Hur broms-och-lugn-systemet som frontalloberna och hippocampus utgör helt utan tvivel stärks av träning. Konditionsträning speciellt, minst i 20 minuter, men gärna 30-45 minuter om du orkar. Vi blir lugnare, mindre oroliga, mindre ångestfyllda. Rent fysiologiskt. Både direkt och på lite sikt.

(Och jodå, promenader är okej som konditionsträning, fram tills att vi lärt oss orka jogga eller cykla eller göra något annat lite mer ansträngande.)

 

 

Det material som ”Hjärnstark” presenterar är konkret, handfast, trösterikt och alldeles i linje med det jag genom egna erfarenheter har upptäckt ger goda känslor och lindring. Nämligen kroppsrörelse. (Lite som Hippokrates sa: ”If you are in a bad mood go for a walk. If you are still in a bad mood go for another walk.”)

Dessutom – vilken lättnad som finns i det! Vi behöver inte ”skärpa oss”, tänka positivt eller ”sluta oroa oss så mycket”. För det är inget inre arbete, detta. Inte bara. Vår hjärna som har utvecklats på savannen blir lugn och glad när den får gå eller jogga, för då tror den att vi letar mat = belönar oss med välmående och signaler om att allt är tryggt och i ordning.

Det vi gör när vi rör oss är alltså att vi tjuvkopplar systemet. Pluggar i bra musik i öronen och ger oss ut och motionerar. Då ger vi hjärnan det den vill ha (rörelse och ”leta mat”), så ger den oss det vi vill ha (lugn och sinnesro).

Hur skulle ett inre samarbete med sig själv kunna se bättre ut än så? ♥

För rörelse, flöde och inre tjuvkopplingar,

Åsa-Saga